Kompostéry jsou zdrojem potřebných živin pro vaše rostliny. Používáte je však správně?

23.04.2020

Kompostéry jsou skvělý způsob, jak nakládat se zahradním nebo kuchyňským odpadem. Jejich rozkladem získáte kvalitní hnojivo, které je vyvážené a obsahuje všechny potřebné látky. Mnoho lidí však stále dělá v kompostování 3 základní chyby.

Dřevěný kompostér
Dřevěný kompostér

1. Nesprávný materiál kompostéru

Aby kompostovací procesy fungovaly správně, je potřeba dobře přemýšlet nad materiálem kompostéru. Plastové kompostéry často nepřiměřeně zahřívají jejich obsah, a také neumožňují dostatečný přísun vzduchu. Důsledek? Zastavení kompostovacího procesu. Celý obsah kompostéru tak bývá velmi často nenávratně ztracen. Naopak kompostéry z tlakově impregnovaného jehličnanového dřeva jsou osvědčené a funkční řešení, jak získat kvalitní hnojivo pro vaše rostliny.

2. Odpad, který v kompostéru nemá co dělat

Stejně důležité, jako mít kompostér vyrobený z kvalitního dřeva ošetřeného potřebnou impregnací, je i skladba odpadu, který do něj ukládáte. Možná jste již slyšeli, že do kompostéru se nehodí žádné odpady živočišného původu - tedy zbytky masa, kosti nebo živočišné tuky. Podobně nevhodné je také ukládání mléčných výrobků. Abyste si vytvořili kvalitní kompost k dalšímu použití v zahradě, nedávejte do kompostu ani citrusové slupky, velké pecky, skořápky od ořechů, velké větve a věci, které již podlehly plísni.

3. Špatná doba uležení kompostu

Víte zhruba jak dlouho trvá, než se věci v kompostu rozloží? Pokud máte kvalitní dřevěný kompost, kde je zajištěn dostatek přístupu vzduchu a ideální vlhkost, budete překvapeni, jak rychle tento proces probíhá. Obecně se uvádí, že již po dvou a půl měsících se dá kompost využívat například jako základ pro vyvýšené záhony. Ale kvalitní kompost v podobě hnědé směsi, která vůní připomíná pobyt v lese, získáte až po deseti měsících uležení surovin. Každý rok tedy můžete spodní vrstvu vašeho kompostu používat jako kvalitní zdroj výživy pro rostliny.

Vyvarujte se těmto chybám a kompostujte chytře.